Ympäristö

Kiertotalouden pioneeri Suomesta

Yli kolmekymmentä vuotta kiertotaloutta

Kiertotalouden periaatteet ovat ohjanneet suomalaisen Duratin tuotantoa alusta alkaen. Koko tuotekehittely aikoinaan, yli kolmekymmentä vuotta sitten, lähti liikkeelle halusta hyödyntää teollisuuden ylijäämämuoveja luovasti, näyttävän design-tuotteen raaka-aineena.  

Materiaali sisältääkin 30 prosenttia kierrätysmuovia ja on itsessään sataprosenttisesti kierrätettävää.  Varmistaaksemme materiaalin kierron ostamme takaisin kaikki kalustetuotannosta yli jäävät hukkapalat ja käytöstä poistuvat Durat-kalusteet.  

Duratilla on sertifoitu EPD-ympäristöseloste. EPD (Environmental Product Declaration) on vapaaehtoinen ja standardoitu tapa esittää luotettavasti olennaiset ja varmennetut tiedot rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksista. Ympäristöselvitystä varten tehtyjen laskelmien mukaan Duratin hiilijalanjälki on 3,35 kgCO2e.

Duratista työstetään näyttäviä ja kovaakin kulutusta kestäviä kalusteita niin yksityisiin kuin julkisiin käyttökohteisiin. Käytössä mahdollisesti syntyvät kulumat voidaan huoltaa uuden veroiseksi.

LUE LISÄÄ KIERTO-PALVELUSTA TUTUSTU YMPÄRISTÖTAVOITTEISIIMME EPD-YMPÄRISTÖSELOSTE (PDF)

HIILINEUTRAALI VUOTEEN 2025 MENNESSÄ

Tavoitteemme on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2025, jolloin Suomessa siirrytään uudisrakentamisessa elinkaaren hiilijalanjäljen sääntelyyn. Tavoitteen saavuttamiseksi olemme laskemassa hiilijalanjälkeämme EN 15978 standardin mukaisesti. Pyrimme myös tehostamaan energiankulutustamme merkittävästi muun muassa parantamalla tehtaamme lämmöneristystä ja tuotannon energiatehokkuutta.   

Duratin tuotannossa käytetään pelkästään uusiutuvaa sähköä. Tehtaamme katolle on asennettu 475 aurinkopaneelia. Niiden kapasiteetti on 160 kilowattia. Auringosta saamamme energia kattaa noin 40 prosenttia tehtaan koko sähköntarpeesta.

Durat on valittu Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat listoille 2.0 ja 2.1.

Kuva: Pasi Leino
+ Credits

DURAT KIERTO

Durat Kierto -tuotteet ovat toiselle kierrokselle ehtineitä Durat-kalusteita, jotka on kunnostettu uudenveroisiksi. Näppärästi räätälöitävien mittojen ja uudistettavan pinnan ansiosta ne on helppo sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. 

Lunastamme takaisin käytetyt Durat-kalusteet, kunnostamme ne ja myymme eteen päin. Tavoitteemme on varmistaa tuotteillemme mahdollisimman pitkä elinkaari.  Maksamme käytetyistä tuotteista 5 prosenttia ostohinnasta. 

Tavoitteemme on, että kaikki käytöstä poistuvat Durat-kalusteet saadaan kunnostuksen jälkeen uudelle kierrokselle Durat Kierto-tuotteina. 

Minimoidaksemme materiaalihävikin, ostamme Duratia käyttäviltä kalustevalmistajilta kaikki työstössä syntyvät Durat-ylijäämäpalat. Hukkapalat murskataan ja hyödynnetään uuden materiaalin raaka-aineena.

Duratin omalla puusepänverstaalla syntyvät leikkuujätteet hyödynnetään täysin jo nyt.

Durat Kierto -konsepti on uusi askel kohti kokonaisvaltaista kiertotaloutta ja suljettua materiaalinkiertoa. 

VERKKOKAUPAN KIERTO-TUOTTEET

10 miljoonaa muovipulloa

Vuonna 2022 käytimme 57 000 kiloa teollisuuden ylijäämämuovia. Se vastaa noin 10 miljoonan muovipullon (250 ml) painoa.

+ Credits
Kuva: Christian Jakowleff & Päivi Helander
+ Credits
Kuva: Christian Jakowleff & Päivi Helander

Yli 3000 kiloa hukkapaloja

Vuonna 2022 ostimme kalustevalmistajilta takaisin 3035 kiloa Durat-leikkuujätepaloja. Niistä on saatu kierrätysgranulaattia noin 200 uuteen Durat-levyyn.

Itämeren hyväksi

Olemme tehneet yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa puhtaan Itämeren puolesta vuodesta 2019 asti.

Duratin Itämeri-kuosi D0730-JNS on John Nurmisen Säätiön hyväksi myytävä erikoisväri. Itämeriväri on tavallistakin ekologisempi valinta, sillä kierrätysmateriaalista valmistetun Durat-komposiittimateriaalin erikoisvärin myyntitulosta käytetään aina 10 prosenttia John Nurmisen Säätiön kautta Itämeren suojelutyöhön.

TUTUSTU
+ Credits
Kuva: Paavo Lehtonen