Durat mukana Fiskars Village Art and Design Biennalessa 16.6.–1.9.2024
Takaisin artikkeleihin

Durat mukana Fiskars Village Art and Design Biennalessa 16.6.–1.9.2024

Duratin ja BLESSin Kylpyhuoneesta vieras ehti livahtamaan ulos ennen näyttelykävijöiden saapumista

Durat on mukana kolmatta kertaa järjestettävässä Fiskars Village Art & Design Biennalessa. Tapahtuman päänäyttely on nimeltään Yllätysvieras. Fiskars Village Art & Design Biennale on tapahtumakokonaisuus, joka etsii uudenlaisia ajatuksia ja kokemuksia taiteen ja muotoilun alati uudelleen määrittyvistä liitoskohdista. Fiskars Village Art & Design Biennale kohtauttaa nykytaiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ajankohtaisia kysymyksiä antaen tilaa uudelle ja yllättävälle.

”Kun kevättalvella kuulimme tapahtumasta, kiinnostuimme välittömästi. Tapahtumassa yhdistetään taidetta ja designia rohkeasti rajoja rikkomalla ja luodaan tilaisuus mielenkiintoisille kohtaamisille. Fiskarsin ruukkikylän omaleimaisuus taas tarjoaa tapahtumalle upean, mieliin jäävän miljöön", perustelee toimitusjohtaja Heikki Karppinen Duratin osallistumista tapahtumaan.

 

Kylpyhuoneessa leijuu käyttäjän henki

Durat on mukana toteuttamassa näyttelyn ”Kylpyhuone” kokonaisuutta yhdessä suunnittelijakaksikko BLESSin eli Ines Kaagin ja Desiree Heissin kanssa. Linda Bergrothin Duratista suunnittelemassa värikylläisessä kylpyhuoneessa syntyy BLESSin teosten ansiosta tunne, että käyttäjä on poistunut paikalta juuri ennen näyttelyvieraiden saapumista.

BLESS, berliiniläinen Ines Kaag ja pariisilainen Desiree Heiss, ei rajoita tekemistään tiettyihin muotoilun tai taideteollisuuden raameihin. Uskollisina alkuperäiselle idealleen he ovat luoneet omaleimaisen muotia, taidetta, muotoilua ja arkkitehtuuria yhdistelevän työskentelytapansa. Blessin tuotteet ja jakelukanavat eivät istu tarkkoihin määritelmiin; sen sijaan ne soljuvat lähes huomaamatta teemasta ja tekotavasta toiseen, aina käytännöllisestä muotokielestä konseptuaalisiin, lähes abstrakteihin visioihin.

 

Kierrätys on kaikessa Duratin toiminnassa keskeinen arvo. Se ohjaa myös lyhytaikaisten messuosastojen toteutusta. Meille on tärkeää, että kaikki tapahtumia varten valmistetut tuotteet on mahdollista käyttää uudelleen sellaisenaan tai osina uusia näyttelykokonaisuuksia. Osa Alcova Milanosta kotiutuneista tuotteista on nyt kesän ajan esillä BLESS & Durat yhteistyönä toteutetussa Kylpyhuone -kokonaisuudessa Fiskars Art and Design Biennallessa. Kaikki installaation osat voidaan myös myydä uusille käyttäjille.

Linda Bergroth suunnitteli uuden, upean kokonaisuuden Duratin olemassa olleista elementeistä.

 

 

Huvilakulttuuria uusin silmin

Fiskars Village Art and Design Biennalen aikana ruukkikylän sydämessä sijaitsevaan historialliseen Viljamakasiiniin muodostuu nykytaiteilijoiden ja muotoilubrändien tulkintoja menneen ajan huvilakulttuurista. Näyttelyn teemat ja arkkitehtuuri ovat ottaneet vaikutteita ajasta, jolloin kaupunkilaisilla oli tapana pakata perheensä ja tavaransa matkaan ja suunnata kesäksi maalle. Yllätysvieras-näyttely tarkastelee kotia ja perhe-elämää taiteen ja muotoilun näkökulmasta sekä myös identiteetin ja sosiaalisten suhteiden määrittäjänä. Millaista on kodin ja perheen vieraanvaraisuus? Entä miten tuntematon toivotetaan tervetulleeksi?

Näyttelytilat eivät ole vain tilaratkaisuja; huvilan huoneet voidaan nähdä elävinä lavasteina kuvitelluille tilanteille, joihin taiteilija-vieraat ovat jättäneet jälkiään ja joissa kotiväen arjen yksitoikkoisuus on puhkottu. Huoneissa nähtävät teokset ovat hienovaraisia, ne vaikuttavat lähes ilmaan haihtuvilta. Huvilassa ei ole sotkua eikä meteliä. Sen sijaan huoneissa leijailee hentoa kuiskailua ja poissaolevia kehoja, jotka tutkivat asumustemme menneisyyden kudosta.

Mukana ovat kotimaiset, muotoilualan huippuyritykset sekä kiinnostava, kansainvälisten taiteilijoiden joukko. Suurinta osaa taiteilijoista ei Suomessa ole nähty koskaan aiemmin. Taidekuraattorina toimii Sini Rinne-Kanto ja näyttelyarkkitehtina Lauri Johansson. Konseptoinnista, tuotannosta ja viestinnästä vastaa Helsinki Design Weekinkin perustanut Luovi Productions.

 

Fiskars Village Art & Design Biennale
16.6.-1.9.2024
Päivittäin 11-18